Daktuinen: een duurzame en groene oplossing voor bedrijfspanden
Daktuinen zijn de perfecte manier om het dak van je pand te transformeren tot groene én duurzame oase. We geven je alle ins en outs. Van voordelen tot realisatie. Lees je mee?
De groene daktuin in een notendop
Een daktuin is een groene buitenruimte die is aangelegd op het dak van een gebouw. Het kan zowel een volledig dakoppervlak beslaan als een gedeelte ervan. Winkelcentra, kantoorgebouwen, openbare gebouwen… Een daktuin kan – mits een goed onderzoek en uitvoering – op de meeste daken aangelegd worden.
De voordelen? Eindeloos.
- Verbetering van de esthetiek van een gebouw
- Verlaging van de omgevingstemperatuur en verminderen van het stedelijke hitte-eilandeffect
- Vermindering van geluidsoverlast
- Vergroting van de leefruimte
- Reductie van regenwaterafvoer en verbetering van waterbeheer
- Verbetering van de luchtkwaliteit en bevordering van biodiversiteit
- Creëren van ontspannings- en recreatieruimte
- Verhoging van de energie-efficiëntie van het gebouw
- Mogelijkheid om moestuinen of verticale tuinen te creëren
- Potentiële verhoging van de waarde van het onroerend goed
Intensieve en extensieve daktuinen
Door naar de fenomenen intensieve en extensieve daktuinen. Zoals de naam al doet vermoeden tegenovergestelden van elkaar.
De intensieve daktuin wordt gerealiseerd met een diepere substraatlaag die een breed scala aan planten ondersteunt. Denk aan bomen, struiken en gazons. Het biedt een parkachtige omgeving met wandelpaden, recreatieve voorzieningen en tuinmeubilair. Hierdoor is het geschikt voor actief gebruik en sociale activiteiten.
Een extensieve daktuin is een type daktuin met een ondiepe substraatlaag en beplanting die bestaat uit droogtebestendige planten zoals sedums en grassen. Het vereist weinig onderhoud. Daarnaast biedt het voornamelijk esthetische en milieuvriendelijke voordelen. Denk aan het verminderen van regenwaterafvoer en het bevorderen van biodiversiteit.
Kenmerken van een duurzame daktuin
Hoewel zowel de intensieve en extensieve daktuin milieuvriendelijk zijn. Is een duurzame daktuin meer dan beplanting. Een dergelijk dak is ontworpen met aandacht voor ecologische principes. De kenmerken die daarbij horen? Die zetten we voor je op een rij.
- Waterbeheer: dit zijn systemen voor regenwateropvang en -gebruik. Denk aan regentonnen of irrigatiesystemen die gebruikmaken van opgevangen regenwater. Het minimaliseert de behoefte aan leidingwater en helpt bij het verminderen van regenwaterafvoer en overbelasting van rioleringssystemen.
- Substraat en drainage: er wordt gebruikgemaakt van duurzame substraatmaterialen. Die materialen ondersteunen de groei van planten en voeren overtollig water effectief af. Substraatmaterialen bestaan uit gerecycled puin, organisch materiaal en andere duurzame componenten.
- Energie-efficiëntie: bij het ontwerpen van een duurzame daktuin wordt rekening gehouden met de energie-efficiëntie van het gebouw. De daktuin dient als extra isolatielaag waardoor de energiebehoefte voor verwarming en koeling wordt verminderd.
- Onderhoud: geen gebruik van pesticiden en chemische meststoffen. Maar natuurlijke methoden om bijvoorbeeld onkruid te beheren en een gezonde bodem te bevorderen.
- Biodiversiteit: één van de doelen is om de biodiversiteit te vergroten en een habitat te bieden voor verschillende planten, insecten, vogels en andere dieren. Nestkasten, insectenhotels en specifieke beplanting zien we dus vaak terug op een daktuin.
- Educatie en bewustwording: het is ook mogelijk om een daktuin te gebruiken als educatief hulpmiddel om bewustwording te creëren over duurzaamheid. Denk aan voorbeeldprojecten en mensen inspireren om zelf duurzame initiatieven te nemen.
Drainage op het dak
Een essentieel onderdeel van een daktuin is de drainage. Oftewel het systeem dat wordt gebruikt om overtollig water efficiënt af te voeren van het dakoppervlak. Het speelt een cruciale rol bij het voorkomen van wateroverlast en het handhaven van de structurele integriteit van het gebouw.
In een daktuin zorgt een goed ontworpen drainagesysteem ervoor dat regenwater dat op het dak valt snel en effectief wordt afgevoerd. Het voorkomt dat water zich ophoopt en zorgt voor een evenwichtige verdeling van vocht over het dakoppervlak. Dit is vooral belangrijk omdat de extra belasting van water kan leiden tot lekkages, waterbeschadiging en een verhoogd risico op structurele problemen.
Dankzij een effectieve drainage is het gemakkelijker om een daktuin goed te beheren en beschermen tegen wateroverlast. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde groei van planten, voorkomt waterstress én helpt het de levensduur van je daktuin te verlengen. Kortom: drainage is een onmisbaar onderdeel van jouw daktuin.
Hoe een daktuin wordt aangelegd
Allereerst wordt het dak gecontroleerd op draagkracht en structurele integriteit. Een professionele evaluatie is essentieel om er zeker van te zijn dat het dak de extra belasting van de daktuin kan dragen.
Vervolgens wordt het dak grondig gereinigd en eventuele reparaties worden uitgevoerd om lekkages te voorkomen. Een waterdichte en wortelbestendige laag wordt aangebracht om ervoor te zorgen dat het dak waterbestendig is. Daarna wordt het drainagesysteem geïnstalleerd en een substraatlaag aangebracht.
Om 24 per uur inzicht te hebben in wat er op het dak gebeurt, installeren we daksensoren. Hierdoor ben je direct op de hoogte wat er gaande is op het dak en waar en wanneer er onderhoud nodig is.
Tenslotte wordt de daktuin aangekleed. Met groen, wandelpaden, recreatieve voorzieningen en tuinmeubilair.
Handige links
- Bitumen is al jarenlang een begrip op het gebied van dakbedekking. Ben jij al bekent met Citumen, de duurzame variant?
- Ben je niet per se op zoek naar een daktuin maar wél naar een circulair dak? Dan vind je de lancering van het eerste volledig circulaire dak vast interessant.
- Een dak heeft onderhoud nodig. Benieuwd wat dat behelst? Dat vertellen we je in ons artikel ‘wat er komt kijken bij dakonderhoud’.
- Multifunctionele daken hebben dakmanagement Je wilt het dak namelijk in optimale conditie houden. Logisch. We vertellen je hoe je dat aanpakt.
- Waterretentie op het dak wordt steeds belangrijker. Waarom? Het vermindert financiële schade én schade aan het milieu. Lees er meer over.
- Lekkage op het dak opsporen, repareren en voorkomen. Da’s handig. We vertellen je precies hoe je dat aanpakt.
Wil je graag meer informatie over een daktuin? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw pand? Neem dan gerust contact met ons op.