Van bitumen naar Citumen in vijf stappen

19 juni 2023

In de wereld van dakbedekking is bitumen al jaren een bekend begrip. Sterker nog, op 62% van de platte daken vind je het materiaal als dakbedekking. Het enige nadeel? Het is niet duurzaam. Daarom riepen wij (Icopal, New Horizon en ZND Nedicom) een tijd geleden Citumen in het leven. Benieuwd hoe het maakproces van deze circulaire dakbedekking in z’n werk gaat? Lees dan even verder.

De realisatie van Citumen

Met Citumen zetten we een nieuwe stap in de richting van een circulair gebouwde omgeving in Nederland. Het proces van de circulaire bitumineuze dakbanen verloopt in vijf stappen.

Stap 1: ontmantelen
We beginnen met het ontmantelen van het oude bitumen daksysteem. We scheiden de dakbedekking en andere materialen (zoals isolatie) van elkaar.

Stap 2: schredderen
Nadat de materialen zijn geanalyseerd gaan de stukken dakbedekking – met drager en al – de bitumenshredder in. Vervolgens versnippert de machine al het verouderde bitumen.

Stap 3: recyclen
Het versnipperde bitumen fungeert als het basismateriaal. Het geshredderde materiaal gaat in de BiELSo (Bitumen Endless Life Solutions) recyclemachine. Dankzij verhitting wordt het bitumen geleidelijk vloeibaar en komt de drager los van het bitumen. Daarna verwijdert de machine alle vaste deeltjes met een zeef.

Stap 4: mengen
Zodra het recyclingproces is afgerond mengen we het vloeibare, zuivere bitumen met andere grondstoffen. Het mengsel wordt toegevoegd aan het productieproces. Uiteindelijk vormt alles samen  het kwalitatief hoogwaardige eindproduct Citumen.

Stap 5: toepassen
Met deze circulaire bitumen kunnen daken (opnieuw) worden bedekt. Na een lange levensduur zijn circulaire dakbanen via het BiELSo-proces steeds opnieuw her te gebruiken. Mét behoud van eigenschappen.

Wat levert deze duurzame dakbedekking op?

Het hergebruik van bitumineuze dakbanen zorgt voor een flinke CO2 besparing. Er zijn minder (schaarse) nieuwe grondstoffen nodig – met name aardolie, de basis voor bitumen – en er is minder afvalverwerking. Daarnaast besparen we energie die gestoken wordt in de productie van nieuw bitumen. Het gaat hier om maar liefst 1,5 ton CO² besparing per ton dakafval.

Naar verwachting wordt er komend jaar minimaal 1 miljoen m² Citumen geproduceerd. Dat resulteert in een CO²besparing van minimaal 400 ton! Door het circulaire proces nog verder te optimaliseren is een jaarlijkse reductie van 1500 ton CO² haalbaar. Dat is net zoveel als de emissie van 200 huishoudens.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijfspand?

In 2050 moeten alle gebouwen CO2 neutraal gebouwd zijn. Wil jij aan de slag met een circulaire dakbaan op het platte dak van jouw pand? Neem contact met ons op Dan bespreken we de mogelijkheden.

Contact