Alles over groendaken: van dakopbouw tot subsidies

15 augustus 2023

Het is één van de meest ecologisch verantwoorde innovaties in de stedelijke landschapsarchitectuur: groendaken. Ze bieden voordelen die niet alleen gebouwen, maar complete steden transformeren naar een meer duurzame omgeving. Hoe het precies zit met de voordelen, opbouw, onderhoud en subsidies vertellen we je graag. Benieuwd?

De voor- en nadelen van groendaken

Groendaken voegen een natuurlijk en esthetisch element toe aan gebouwen. Betonnen, grijze oppervlakken worden groene oases. Dus, esthetisch verantwoord? Check. Daarnaast hechten steeds meer mensen waarde aan groene voorzieningen. Waardeverhoging van onroerend goed? Ook check.

Maar er is meer…

  • Verbeterde luchtkwaliteit
    Groendaken worden ook wel de groene longen van een stad genoemd. Ze filteren schadelijke stoffen uit de lucht en verminderen de concentratie van luchtverontreinigende stoffen.
  • Warmteregulatie
    Door zonnestralen te absorberen en verdamping te bevorderen helpen groendaken de temperatuur van gebouwen (en de omgeving) te verminderen. Vooral in steden is dit van groot belang om het hitte-eilandeffect te verminderen.
  • Energie-efficiëntie
    Groendaken isoleren gebouwen waardoor de behoefte aan airconditioning in de zomer en verwarming in de winter stukken minder wordt.
  • Waterbeheer
    Ook waterbeheer behoort tot het takenpakket van groendaken. Ze absorberen regenwater en verminderen regenwaterafvoer. Dit helpt om overstromingen tijdens hevige regenval te voorkomen.
  • Biodiversiteit
    Groendaken bieden een leefgebied voor planten, insecten en vogels. Hierdoor wordt de biodiversiteit bevordert en de lokale ecologie versterkt.
  • Levensduur van het dak
    De vegetatie en substraatlagen van groendaken beschermen de dakbedekking tegen de elementen. Handig, aangezien het dak daardoor een stuk langer meegaat.
  • Geluidsabsorptie Die vegetatielaag helpt ook om geluid te absorberen en omgevingsgeluiden te verminderen. Dit resulteert in een rustigere leefomgeving.

En de nadelen? Het is van belang om rekening te houden met het kostenplaatje. Het aanleggen van een groendak kost meer dan dat van een conventioneel dak. Uiteindelijk gaat het je meer opleveren, maar om een investering kun je niet heen. Daarnaast is het essentieel dat het pand het uiteindelijke dak kan dragen. Daarom zijn in sommige gevallen technische en structurele aanpassingen nodig.

Hoe wordt een groendak aangelegd?

Als we een groendak tot in detail bekijken, zien we diverse lagen. De eerste laag – ofwel de fundering – is het bestaande dak. Daarmee vormt deze laag de basis voor het groendak. De lagen die daarop volgen:

  • Waterdichte laag
    Om schade aan de structuur en lekkage te voorkomen.
  • Wortelwerende laag
    Om het dak te beschermen tegen wortelgroei.
  • Drainagelaag
    Om overtollig water effectief af te voeren en waterstagnatie te voorkomen.
  • Filtervlies
    Om te voorkomen dat er substraatdeeltjes – die de afvoercapaciteit kunnen belemmeren – in de drainagelaag terechtkomen
  • Substraatlaag
    Om planten te voorzien van voedingsstoffen en wateropslag.
  • Vegetatielaag
    De laag waarop grassen, kruiden, sedums, strijken en andere planten groeien.

Buiten deze lagen zijn er nog veel meer mogelijkheden. Wat dacht je van daksensoren, een daktuin of zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Quote

Gemeentes bieden subsidies tot wel € 30,- per m2 voor groendaken en waterbuffering.

Goed om te weten!

Een groendak onderhouden

Hoe je het ook wendt of keert, een groendak heeft onderhoud nodig. Denk hierbij aan: het verwijderen van organisch afval, minimaliseren van ongewenste plantengroei, controleren van de vochtbalans, inspecteren van de drainagelaag en het detecteren van verstoppingen of lekkages.

We raden je altijd aan om een professional in te schakelen die periodiek inspecties uitvoert en onderhoudsbeurten verzorgt. Op die manier hou je de prestaties van je dak optimaal en verleng je de levensduur van het dak. Wil je het het jezelf nog makkelijker maken? Ga dan voor daksensoren. Hiermee maak je het dak slimmer. En dat brengt voordelen met zich mee:

  • Bescherming van het gebouw, de inventaris, het productieproces én mensen tegen gevolgschades die ontstaan wanneer (hemel)water het gebouw binnendringt.
  • Voorkomen van het risico op wateraccumulatie en potentiële instorting.
  • Direct inzicht in de verlaging van warmteweerstand, vochtophoping of bouwfysische problemen.
  • Meteen op de hoogte van waar en wanneer onderhoud nodig is. Je gaat gericht te werk, drukt de kosten van het onderhoud en voorkomt in vroeg stadium potentiële schade.

Subsidiemogelijkheden voor groendaken

Groendaksubsidies richten zich op klimaatadaptie, milieuvriendelijke initiatieven, energie-efficiëntie, innovatie, onderzoek, samenwerkingsverbanden of zelfs belastingvoordelen. Afhankelijk van de locatie en het beleid bieden steden en provincies subsidies aan. Dit varieert van vastgestelde bedragen per vierkante meter tot een percentage van de kosten. Zo zijn er gemeentes die tot wel € 30,- per m2 bieden voor groendaken en waterbuffering. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie? Informeer bij de gemeente in jouw regio.

Veelgestelde vragen beantwoordt

Wat is de dikte van een groendak?
De opbouwdikte van een groendak is tussen de 4 en 17 cm dik. Het gewicht ligt tussen de 45 en 220 kilo.

Welke ondergrond is geschikt voor een groendak?
Wij werken met Citumen. De duurzame variant van Bitumen vormt de ideale ondergrond.

Wat is een intensief groendak?
De intensieve groendak wordt gerealiseerd met een diepe substraatlaag die een breed scala aan planten ondersteunt. Denk aan bomen, struiken en gazons. Het biedt een parkachtige omgeving met wandelpaden, recreatieve voorzieningen en tuinmeubilair. Hierdoor is het geschikt voor actief gebruik en sociale activiteiten.

Wat is een extensief groendak?
Een extensieve daktuin is een type groendak met een ondiepe substraatlaag en beplanting die bestaat uit droogtebestendige planten zoals sedums en grassen. Het vereist weinig onderhoud. Daarnaast biedt het voornamelijk esthetische en milieuvriendelijke voordelen. Denk aan het verminderen van regenwaterafvoer en het bevorderen van biodiversiteit.

Kan een groendak ook met zonnepanelen?
Zeker, dubbel duurzaam! Groendaken kunnen gecombineerd worden door de panelen boven op de vegetatie te installeren. Hou wel rekening met belasting, schaduweffecten en technische aanpassing voor een efficiënte werking van de systemen.

Ik wil meer informatie