Het levende gebouw

6 december 2023

Het is dé plek waar architectuur en natuur hand in hand gaan. Waar slim gebruik wordt gemaakt van groen en energiebesparende technieken. En waar het niet alleen gaat om groen zien, maar vooral groen doen. We hebben het over het levende gebouw.

Wat is een levend gebouw precies?

Kort gezegd is een levend gebouw een pand waarin milieuvriendelijke oplossingen de boventoon voeren. Per pand verschilt het welke oplossingen er te vinden zijn. Dankzij het slimme gebruik van groen en ecologische oplossingen, heeft een levend gebouw een positieve invloed op het klimaat, mensen, natuur én de economie.

Kenmerken van een levend gebouw

Een levend gebouw bevat dus niet altijd dezelfde elementen. Wel zijn er een aantal kenmerkende punten te benoemen.

Groene verbinding met de omgeving
Een levend gebouw maakt contact met andere groene elementen in de stad. Door een netwerk van deze elementen te creëren, verbindt het gebouw zich met bedrijfsterreinen en buitengebieden. Dieren krijgen meer ruimte, de variatie van planten wordt vergroot en de mens geniet voordelen als hittestress in de zomer.

Een combinatie van milieuvriendelijke oplossingen
In, op en aan levende gebouwen zijn verschillende milieuvriendelijke oplossingen te vinden. Denk aan ingenieuze watergeefsystemen, groene gevels en gevelelementen, technieken om regenwater op te vangen, daktuinen met bomen, struiken, vlonders en zelfs vijvers en intelligente sensoren waarmee calamiteiten (zoals waterverstoppingen) op tijd worden opgemerkt.

Milieuvriendelijk ontwerp
Het ontwerp van een levend gebouw wordt gemaakt met een groene en natuurvriendelijke aanpak. Het is niet alleen een gebouw; het is een groene levensstijl.

 

Het levende gebouw | ZND Nedicom

De voordelen van levende gebouwen

Helemaal als een verrassing komt het niet: levende gebouwen brengen de nodige voordelen met zich mee. De belangrijkste?

  • Verbetering van de biodiversiteit
    De gebouwen dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit. Dankzij groene elementen bevorderen ze een gezond ecosysteem.
  • Vermindering van de ecologische voetafdruk
    De duurzame oplossingen zorgen ervoor dat de ecologische voetafdruk minder groot wordt en dragen bij aan energie-efficiëntie.
  • Positieve invloed op gezondheid en welzijn
    Een levend gebouw heeft een positieve impact op het welzijn en de gezondheid van de mens. Stressvermindering, verhoogde productiviteit en het creëren van een aangename leefomgeving zijn enkele voorbeelden.

De top zes ecologische oplossingen

Ook wij creëren – al dan niet samen met partners – milieuvriendelijke oplossingen. We lichten er zes voor je uit.

Duurzaam isolatiemateriaal

Allereerst de fundering van het levende gebouw: isolatiemateriaal. Hiervoor werken wij veelal met biobased materialen zoals vlas en hennep. Beiden lenen zich uitstekend als isolatiemateriaal, zijn herbruikbaar, natuurlijk afbreekbaar en vrij van schadelijke stoffen. Daarnaast is EPS isolatie gerecycled via de PS loop of PIR isolatie van Insus een prima circulaire oplossing.

Milieuvriendelijke dakbedekking

Op de meeste platte daken vind je bitumen. Het nadeel? Het is materiaal is niet milieuvriendelijk. Daarom creëerden wij – samen met Icopal en New Horizon – Citumen. Vervaardigd uit oude bitumineuze dakbanen. Waar dus minder (schaarse) nieuwe grondstoffen voor nodig zijn en zorgt voor veel minder afvalverwerking.

Groene daktuinen

Een daktuin is een groene buitenruimte die is aangelegd op het dak van een gebouw. Het kan zowel een volledig dakoppervlak beslaan als een gedeelte ervan. Winkelcentra, kantoorgebouwen, openbare gebouwen… Een daktuin kan – mits een goed onderzoek en uitvoering – op de meeste daken aangelegd worden.

Groene gevel

Ook de gevel leent zich uitstekend voor groen. Een groene gevel is niet alleen een duurzame blikvanger. Het zorgt voor een langere levensduur van de gevel, verlaagt de energiekosten, zorgt voor een schonere lucht rondom het pand, vermindert omgevingsgeluiden én vergroot de biodiversiteit.

Daksensoren

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om sensoren die in het dak van bedrijfspanden worden geplaatst. Daksensoren geven vastgoedeigenaren en professionele beheerders 24 uur per dag inzicht in wat er gebeurt met hun dak.

Waterretentiesysteem

Flinke regenval komt steeds vaker voor. Tegelijkertijd wordt regenwater minder goed opgenomen in de grond. Dat veroorzaakt problemen in verschillende (stedelijke) gebieden. De oplossing? Een goed waterretentiesysteem dat het riool ontlast en waterschade beperkt.

Een levend gebouw realiseren

Elke dag werken wij keihard aan het realiseren van een groenere planeet. Wil jij jouw bedrijfspand verduurzamen? Of aan de slag met een volledig levend gebouw? We gaan graag met je in gesprek. Neem contact met ons op.

Ik wil meer informatie