Daklekkage: opsporen, repareren én voorkomen

8 februari 2024

Niemand wordt vrolijk van een daklekkage. Het leidt in veel gevallen tot grote, kostbare schade. Snel actie ondernemen is essentieel. Maar waar zit die lekkage precies en wat doe je er vervolgens mee? We vertellen je over opsporen, repareren en voorkomen van een daklekkage.

Daklekkage opsporen

In de meeste gevallen is een daklekkage duidelijk zichtbaar. Je ziet schimmelvorming of een vochtplek. Maar wist je dat water in de meeste gevallen niet loodrecht naar binnen sijpelt? De daadwerkelijke lekkage zit soms meters van de schade af. Om de lekkage te verhelpen, is het belangrijk om te weten waar hij is ontstaan. Onze servicemonteurs hebben ruime ervaring in het vinden van de oorzaak. Ze hebben een brede kennis over dakmaterialen en -systemen.

Maar hoe komt het dat soms experts ook de lekkage niet vinden? Nou, dat komt mede doordat we tegenwoordig steeds meer aan het platte dak toevoegen. Denk aan:

  • Daktuinen met een dikke laag grond waar zelfs bomen op staan
  • Waterretentie waar grote hoeveelheden water op het dak wordt vastgehouden
  • Daken die volledig vol liggen met zonnepanelen.

Probeer daar maar eens de oorzaak van de lekkage te vinden. Ook daar is een oplossing voor: Internet of Things. Gebouwen worden steeds intelligenter. Dat geldt ook voor de buitenschil. Door sensoren te implementeren verzamel je gegevens over bijvoorbeeld het vocht, temperatuur en druk in en op het dak. Zodra er een lekkage is krijg je een seintje én zie je direct waar de lekkage zich bevindt.

Daklekkage repareren

Oorzaak van de lekkage gevonden? Dan zijn er drie scenario’s.

1. Daklekkage repareren
Wanneer een daklekkage klein van omvang is, zijn reparatiewerkzaamheden vaak voldoende. Een relatief kleine ingreep waarbij de schade wordt gerepareerd. Een natte isolatieplaat wordt vervangen en het mankement aan de dakbedekking wordt hersteld.

2. Dakrenovatie
In veel gevallen ontstaat daklekkage doordat (een gedeelte van) de dakbedekking versleten is. In dat geval is dakrenovatie de beste oplossing. Hierbij kan het dak van een nieuwe laag dakbedekking worden voorzien of kan er extra isolatie worden toegepast.

3. Dak vernieuwen
Wanneer een daklekkage lange tijd onopgemerkt blijft kan dit leiden tot een ingrijpende renovatie. Zo kan de isolatie bij langdurige vochtintreding volledig verzadigd raken waardoor slopen en vernieuwen nog de enige optie is. Het is dus van belang lekkages altijd op tijd te melden.

Tip: overweeg direct om aan de slag te gaan met circulaire materialen.

Daklekkage voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom raden wij aan jaarlijks onderhoud aan het dak te laten plegen. Goed onderhouden daken gaan langer mee en lekkages worden op tijd gesignaleerd. Hiermee stel je die complete dakrenovatie nog net wat langer uit.

Ook verzekeringstechnisch is het slim om regelmatig onderhoud te laten plegen. Daklekkages door achterstallig onderhoud worden namelijk niet verzekerd. Eén ding is zeker: de investering voor dakonderhoud verdient zichzelf ruimschoots terug.

Hulp nodig bij een daklekkage?

Wij zijn altijd bereikbaar. En nee, je hoeft geen 0800 nummer te bellen. Je krijgt direct een professional aan de lijn die je vooruithelpt.

Contact