Alles over waterretentie op het dak

14 maart 2022

Ondergelopen straten, overstromingen of andere waterschade… Het is aan de orde van de dag. Waterretentie op het dak wordt daarom steeds belangrijker. Waarom? Het vermindert financiële schade én schade aan het milieu. Eén ding is zeker: de noodzaak groeit. Benieuwd? Lees even verder.

Flinke regenval komt steeds vaker voor. Tegelijkertijd wordt regenwater minder goed opgenomen in de grond. Dit vormt met name een probleem in stedelijke gebieden. Al het aanwezige groen is daar meestal vervangen door gebouwen en wegen. Hierdoor stroomt regenwater rechtstreeks naar het riool. De meeste rioleringen hebben echter niet de capaciteit om dit te verwerken. Het resultaat? Een overbelast riool én veel wateroverlast. Een goed waterretentiesysteem is dan ook noodzakelijk.

Een waterretentiesysteem biedt uitkomst

Waterretentiesystemen zijn ontworpen om het riool te ontlasten en waterschade te beperken. Zo’n systeem slaat een bepaalde watercapaciteit op. Op de bestaande dakbedekkingsconstructie worden speciale kratten aangebracht. Deze kratten bufferen het water. Hier bovenop wordt grind of groen aangebracht.

In ruimtelijke plannen of besluiten wordt gebruik gemaakt van de watertoets. Met dit instrument wordt gecontroleerd of er voldoende rekening wordt gehouden met water. Het watertoetsproces is wettelijk verplicht. Met een waterretentiesysteem ben je verzekerd dat je aan deze watertoets voldoet.

De afvoer van regenwater

Ook de afvoer is een belangrijk middel om de waterstand op het dak te beïnvloeden. Er zijn twee soorten: statisch en dynamisch. Het verschil? Een statische afvoer zorgt voor een vertraagde afvoer van water. Dit is een constant proces. Een dynamische afvoer wordt, handmatig óf computergestuurd, opengezet. Dit gebeurt zodra er een verwachting op neerslag is. Het dak loopt leeg net voordat de regenbui valt. Hierdoor kan de volledige capaciteit water opnieuw gebufferd worden.

Hergebruik van water

Opgevangen regenwater is ideaal om te hergebruiken. Een uitstekend alternatief voor leidingwater bij laagwaardige doeleinden. Denk aan het toilet doorspoelen, de auto wassen of de tuin besproeien. Door gebruik te maken van regenwater, wordt drinkwater bespaard. Hierdoor wordt de impact op het milieu kleiner. Mooi meegenomen: je bespaart nog op je waterfactuur ook!

Meer weten?

Wij hebben al jaren ervaring met waterretentie op het dak. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem vooral contact met ons op. We helpen je graag.

Contact