Een verrassende combinatie: hout en stalen gevelbekleding

18 april 2023

Een interessante én aantrekkelijke uitstraling geven aan jouw pand? Ga voor hout én stalen gevelbekleding. Deze contrasterende combinatie zorgt niet alleen voor een prachtig beeld, het is ook duurzaam. We vertellen je erover.

De gevel van je pand is het visitekaartje van je bedrijf. Een hout en stalen gevelbekleding zorgt voor een unieke uitstraling. Geen enkele bezoeker of (potentiële) klant vergeet jouw gevel. Staal zorgt voor een industriële uitstraling dankzij de strakke, minimalistische lijnen. Het hout voegt een warm en natuurlijk gevoel toe aan de gevel.

Beide materialen hebben hun eigen eigenschappen als het gaat om duurzaamheid.

  • Staal staat bekend om sterkte, duurzaamheid en bestendigheid tegen corrosie.
  • Hout is een hernieuwbaar, biologisch materiaal.

Uiteraard is het wel van belang dat je goed oplet waar het materiaal vandaan komt en dat het voldoet aan bepaalde eisen. Ons hout komt enkel en alleen uit duurzaam beheerde bossen. Het staal voldoet aan alle milieunormen. Op deze manier waarborgen wij de duurzaamheid van de combinatiegevel.

Soorten staal voor een gevel

Afhankelijk van je wensen zijn er diverse soorten staal die gebruikt kunnen worden voor de gevel. De drie meest gekozen soorten zijn:

1. Cortenstaal, ook wel bekend als weervast staal, is een type staal dat een roestachtig uiterlijk krijgt wanneer het wordt blootgesteld aan de elementen. Het ontwikkelt een natuurlijke roestlaag die beschermt tegen verdere corrosie en een unieke en robuuste uitstraling geeft aan de gevel. Cortenstaal is populair in moderne en industriële ontwerpen vanwege zijn ruwe en natuurlijke esthetiek.

2. Roestvrij staal, ook wel bekend als inox, is een legering van staal met een hoog gehalte aan chroom. Hierdoor is het materiaal bestand is tegen corrosie. Roestvrij staal heeft een glad en glanzend uiterlijk en is zeer duurzaam en onderhoudsarm. Het is bestand tegen roest, vlekken en verkleuring.

3. Sendzimir verzinkt staal, ook wel bekend als thermisch verzinkt staal, is staal dat is bedekt met een dunne laag zink om het te beschermen tegen corrosie. Het materiaal heeft van origine een zilverachtig uiterlijk, maar is met een kleurcoating exact naar wens te customizen. Sendzimir verzinkt staal is duurzaam, corrosiebestendig, veelzijdig én betaalbaar.

Populaire houtsoorten

Ook op het gebied van hout zijn er oneindig veel mogelijkheden. Elk met eigen kenmerken, uitstraling en duurzaamheidsniveau. Drie soorten die wij vaak gebruiken zijn:

1. Thermisch gemodificeerd hout, deze houtsoort is behandeld met warmte om de duurzaamheid te verbeteren en beter bestand te maken tegen insecten, rot en vocht. Thermisch gemodificeerd hout heeft vaak een donkere kleur. Erg mooi in combinatie met bijvoorbeeld RVS.

2. Vuren hout is een veelgebruikte houtsoort die afkomstig is van de fijnsparboom (Picea abies). Het is een zachte houtsoort met een lichte kleur en een fijne nerfstructuur. Ideaal – mits juist behandeld – voor gevelbekleding met een uniek uiterlijk.

3. Fraké hout is een tropische houtsoort afkomstig uit West-Afrika. Het heeft een lichte tot middelbruine kleur met een opvallende, golvende tekening en een fijne nerfstructuur. Fraké hout is van nature duurzaam en relatief stabiel, waardoor het geschikt is voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding.

Hout en stalen gevelbekleding onderhouden

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de gevel is periodiek onderhoud van essentieel belang. We controleren de gevel op allerlei punten. Denk hierbij aan corrosievorming, afwerking van de gevel en het beschermingsniveau tegen weersomstandigheden.

Een gevel laten realiseren?

Wij realiseren grote gevelprojecten waarbij we altijd rekening houden met jouw wensen en eisen. Denk aan de onderhoudsbehoeften, esthetiek, budget en duurzaamheid. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.

Contact