Zonnepanelen: van dak naar gevel

18 mei 2022

Zonnepanelen zijn booming. Op dit moment worden ze vooral op daken geplaatst. Maar wat dacht je van de gevel? Dit draagt bij aan de uitstraling van je gebouw én brengt tal van andere voordelen met zich mee. We vertellen je alles. Lees je mee?

Kom van dat dak af

Het dak vangt veel zon en is daarmee de meest voor de hand liggende keuze voor zonnepanelen. Maar is het ook de beste keuze? Zonnepanelen op het dak worden vaak in een positie geplaatst waarop ze de meeste stroom opleveren. Het gevolg? Grote pieken in de productie van elektriciteit op zonnige dagen. Dit leidt tot problemen op het stroomnet. Ook zijn er genoeg winterse dagen zonder zon, wat weer tot stroomtekorten leidt. Een zonnegevel biedt uitkomst.

Wat is een zonnegevel?

Een zonnegevel is niets anders dan een gevel voorzien van zonnepanelen. Deze worden tegen de muur aangebracht met een achterconstructie, vergelijkbaar met hoe dat op het dak gaat. Vervolgens worden ze aangesloten op de meterkast. Kies voor een zonnegevel als onderdeel van een renovatieproject, als je een nieuwbouwwoning aan het plaatsen bent óf als alternatief voor plaatsing op het dak.

Gevelbekleding en zonnepaneel in één

Zonnegevels worden vaak bekleed met dunne filmpanelen. Deze zijn modern, hebben een matte finish én worden geleverd in kleuren van A tot Z. Deze kleur loopt óók over in de randen. Hierdoor zijn ze minder aanwezig dan de bekende zonnepanelen. Een zonnegevel is daarmee ideaal om zonnepanelen te integreren in een project zonder in te leveren op esthetiek, ontwerpvrijheid of architectuur.

Waarom kiezen voor gevel zonnepanelen?

Gevel zonnepanelen zijn met name geschikt voor gevels die op het zuiden, westen of oosten gericht zijn. Ze wekken dan vooral stroom op in de ochtend óf juist in de namiddag. Het resultaat? Een betere verdeling in de elektriciteitsproductie. Dit is niet alleen beter voor het milieu. Ook voor je portemonnee.

Gevel zonnepanelen: de voordelen op een rij

Een zonnegevel brengt verschillende voordelen met zich mee. We zetten ze op een rij.

  • Het is een goed initiatief voor wanneer het dak niet geschikt is.
  • De mogelijkheden qua kleuren en zelfs patronen zijn (bijna) eindeloos.
  • Gevel zonnepanelen zijn bijzonder modern en strak. Hierdoor verrijken ze de gevel van je moderne gebouw.

Aan de slag met zonnepanelen op je gevel

Ga je zonnepanelen tegen je gevel plaatsen? Goede keuze! Denk dan ook aan gevelrenovatie. Zo zorg je voor een modern geheel. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op.

Contact