Het beste isolatiemateriaal is duurzaam

11 oktober 2023

In een wereld die bewuster wordt van klimaatverandering en milieubehoud is duurzaamheid geen optionele keuze meer. Het is een essentieel element, zeker als je gaat bouwen of renoveren. Bedrijfspanden spelen een cruciale rol in de verschuiving naar een groenere toekomst. Vandaag vertellen we je meer over duurzaam isolatiemateriaal. Want isolatiemateriaal is er genoeg, maar hoe zit het met de duurzaamheid?

Circulaire isolatiematerialen

Isolatiemateriaal is er in verschillende soorten en maten. De een heeft nog betere eigenschappen dan de andere. Maar zijn er ook duurzame isolatiematerialen? Jazeker. We verdelen ze onder in natuurlijke en synthetische materialen.

  • Natuurlijke materialen zijn direct afkomstig uit de natuur. Denk aan houtsnippers, stro, kurk, vlas, riet en schapenwol.
  • Onder synthetische materialen vallen bijvoorbeeld EPS en PIR. Voor de winning van deze materialen is geen land nodig, de CO2 uitstoot is minimaal en ook het watergebruik is relatief laag.

De voordelen van duurzaam isolatiemateriaal

We weten dat het gebruik van duurzaam isolatiemateriaal bijdraagt aan de vermindering van milieu-impact. Maar dat is niet het enige voordeel! Zowel op de lange als korte termijn profiteer je van diverse voordelen.

  • Energie-efficiëntie: duurzaam isolatiemateriaal vermindert de behoefte aan verwarming en koeling. Dat resulteert uiteindelijk in een lagere energierekeningen en een vermindering van energieverbruik.
  • Comfort: duurzame isolatie reguleert temperatuur en vochtigheid in een ruimte. Hierdoor genieten gebruikers van een comfortabel binnenklimaat.
  • Geluidsisolatie: goed materiaal biedt uitstekende geluidsisolatie. Daardoor ontstaat een rustige, productieve omgeving
  • Kostenbesparing: hoewel er een initiële investering nodig is, leiden lagere energiekosten en verminderde onderhoudskosten tot financiële voordelen op de lange termijn.

Soorten isolatiemateriaal

Ook wij bouwen en renoveren met milieuvriendelijk isolatiemateriaal. De twee soorten die wij het meest gebruiken zijn EPS en PIR.

Isolatiemateriaal dak

EPS – ook wel bekend als geëxpandeerd polystyreen – wordt vervaardigd uit polystyreenkorrels die worden geëxpandeerd en vervolgens samengeperst tot isolatieplaten. De dakelementen zijn geschikt voor vrijwel elke bouwsituatie. Van seriematige woningbouw tot grote bedrijfspanden.

Wist je trouwens dat via de PS-Loop, EPS volledig gerecycled kan worden? Een ideaal uitgangspunt voor circulariteit! Dankzij dit innovatieve proces worden EPS materialen opgelost en gezuiverd voordat ze worden omgezet in het gegranuleerde recyclaat zonder verlies van materiaalkwaliteit.

Isolatiemateriaal PIR

PIR (Polyisocyanuraat) isolatiemateriaal is een type kunststof isolatiemateriaal dat veel wordt gebruikt vanwege zijn uitstekende thermische prestaties en brandwerende eigenschappen. Het materiaal leent zich uitstekend voor de isolatie van gevels, vloeren en daken.

Wij maken gebruik van InSus PIR isolatie. Dankzij lage lambda-waarde en daarmee hoge isolatiewaarde is dit materiaal een populaire keuze voor het isoleren van woningen en bedrijfsgebouwen. Daarnaast biedt PIR isolatie verschillende andere voordelen. Denk aan een eenvoudige verwerking, slanke constructie ruimtebesparing en milieuvriendelijkheid.

Jouw pand verduurzamen?

We bespreken de mogelijkheden graag met je. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Contact