Gebroeders de Wachterstraat

Wilrijk (BE)

In het kort...

Locatie

Wilrijk (BE)

Branche

Appartementen

Diensten

Gevelbekleding

Opdrachtgever

De Ideale Woning

Architect

Peter Van de Sompele en Jopro

Oppervlakte

5.200 m²

Over het project

Sociaal wooncomplex uit de seventies in een hedendaagse jas

In de Antwerpse deelgemeente Wilrijk is langs de Gebroeders De Wachterstraat een groot appartementsgebouw uit de jaren zeventig gerenoveerd. Het staat niet op een lijst van beschermd of merkwaardig erfgoed, maar is wel een typisch voorbeeld van sociale woningbouw uit die tijd.

Isolatie

Om weer te voldoen aan de huidige isolatie eisen zijn de gevels volledig ingepakt met isolatiemateriaal, inclusief de eerste meter van de terrassen en de keldermuren tot op een meter onder het maaiveld.

Dit wil ik ook >

Originele uitstraling

De welstandscommissie eiste dat de oorspronkelijke uitstraling zo veel mogelijk werd behouden. Daar hebben we zorg voor gedragen, maar niet met identiek dezelfde materialen. Zo was de gevel van de begane grond bekleed met leistenen. Die waren echter hun houvast aan het verliezen. Deze hebben we vervangen door gegradeerd afgewerkte Henegouwse blauwe hardsteen. De oorspronkelijke gevelafwerking bestond uit gelige en zwarte baksteen. De zones ter hoogte van de terrassen hebben we afgewerkt met 3400 m2 Eternit Tectiva vezelcement na het aanbrengen van de buitenisolatie. Op de vlakke zones met baksteen hebben we dit gedaan met 1800 m2 Creatont Tonality keramische tegels in dezelfde kleur als de gelige baksteen.

Dit wil ik ook >