Valbeveiliging: regelgeving en soorten

28 september 2022

Steeds vaker worden daken multifunctioneel ingezet. Bedrijven kiezen voor een daktuin of leggen hun hele dak vol met zonnepanelen. Energiebesparend én milieuvriendelijk. Wel komt daar veel meer onderhoud bij kijken. Een stukje beveiliging wordt dan extra belangrijk. Je wilt namelijk niet dat een persoon van het dak af valt. Aan de slag met valbeveiliging. We vertellen je over de regelgeving en de soorten valbeveiliging.

Vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht?

In Nederland zijn er wettelijke randvoorwaarden vastgelegd omtrent dakbeveiliging. Je leest dit terug in artikel 3.16 van het Arbobesluit.

  • Bij een valhoogte van 2,5 meter of meer is beveiliging verplicht.
  • Wanneer er meer dan 4 meter van de dakrand wordt gewerkt is er – behalve een gemarkeerde vier meterlijn – geen extra valbeveiliging verplicht.
  • Wordt er 2 meter van de dakrand gewerkt? Dan dien je dit af te zetten met ten minste palen en kettingen.
  • Wanneer er binnen een zone van 2 meter aan de dakrand wordt gewerkt is een valbeveiliging verplicht.

Soorten valbeveiliging

First things first. Grofweg onderscheiden we twee soorten valbeveiliging. De eerste is collectieve dakbeveiliging. Denk hierbij aan permanente leuningen of hekwerken aan de rand van een dak. Deze zijn er in diverse vormen waarbij er ook met de esthetica van het gebouw rekening gehouden kan worden. Denk daarbij aan gebogen vormen, hekwerken in kleur een zelfs randbeveiliging die neergeklapt kan worden zodat je ze vanaf de grond niet ziet.

Daarnaast bestaat er persoonlijke valbeveiliging waarbij je je met een harnas en een lijn vastklikt aan een kabelsysteem of los ankerpunt. Het grote verschil met collectieve randbeveiliging is dat hier van mensen die op het dak komen een handeling wordt verwacht, het aanlijnen, terwijl bij randbeveiliging je zonder enige handeling veilig bent.

De wetgeving heeft dan ook een duidelijke voorkeur voor collectieve veiligheid boven persoonlijke veiligheidsvoorzieningen en dat is niet zonder reden. Helaas worden deze persoonlijke middelen ondanks hun aanwezigheid vaak niet gebruikt. Dus hekwerken, of beter nog borstweringen met de juiste hoogte zouden de norm moeten zijn.

Meer informatie ontvangen?

Inventariseer vooraf wat je nodig hebt om werkzaamheden op het dak te beveiligen. Neem zaken als systeemontwerp, uitvoering, beschermingsmaterialen en keuring altijd mee. Wij houden ons bezig met het complete plaatje. Dus neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of op zoek bent naar de juiste valbeveiliging voor jouw pand.

Contact