Valbeveiliging op het dak: regelgeving en soorten

28 september 2022

Daken worden steeds vaker multifunctioneel ingezet. Bedrijven kiezen bijvoorbeeld voor een daktuin of leggen hun hele dak vol met zonnepanelen. Dit is energiebesparend én milieuvriendelijk. Er komt echter wel veel meer onderhoud bij kijken. Een stukje beveiliging wordt dan extra belangrijk. Want je wil natuurlijk niet dat een persoon van het dak af valt. Aan de slag met valbeveiliging. In dit blogbericht vertellen we je over de regelgeving en soorten. Lees even verder.

Nog even over valbeveiliging op het dak

We benadrukken nog even dat valbeveiliging op het dak ontzettend belangrijk is. Niet alleen om levens te beschermen. Het helpt ook om wettelijke vereisten na te leven, kosten te besparen én het algemene welzijn en de reputatie van je bedrijf te verbeteren. Niet voor niets dus, dat valbeveiliging een integraal onderdeel is van veilig werken op hoogte.

Vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht?

In Nederland zijn er wettelijke randvoorwaarden vastgelegd omtrent valbeveiliging op het dak. Je leest dit terug in artikel 3.16 van het Arbobesluit. We sommen de belangrijkste punten op.

  • Bij een valhoogte van 2,5 meter of meer is beveiliging verplicht.
  • Wanneer er meer dan 4 meter van de dakrand wordt gewerkt is er – behalve een gemarkeerde vier meterlijn – geen extra valbeveiliging verplicht.
  • Werken jullie 2 meter van de dakrand af? Dan dien je dit af te zetten met ten minste palen en kettingen.
  • Wanneer jullie binnen een zone van 2 meter aan de dakrand werken, is valbeveiliging verplicht.

Soorten valbeveiliging

First things first. We onderscheiden grofweg twee soorten valbeveiliging. De eerste is collectieve dakbeveiliging. Denk hierbij aan permanente leuningen of hekwerken aan de rand van een dak. Deze zijn er in diverse vormen, waarbij er ook met de esthetica van het gebouw rekening gehouden kan worden. Denk aan gebogen vormen, hekwerken in kleur of zelfs een randbeveiliging die neergeklapt kan worden zodat je deze vanaf de grond niet ziet!

Persoonlijke valbeveiliging

Daarnaast bestaat er persoonlijke valbeveiliging. Hierbij klik je je met een harnas en een lijn vast aan een kabelsysteem of los ankerpunt. Het grote verschil met collectieve randbeveiliging is dat hier een handeling wordt verwacht van mensen die op het dak komen, namelijk het aanlijnen. Bij randbeveiliging ben je zonder handeling veilig.

De wetgeving heeft dan ook een duidelijke voorkeur voor collectieve valbeveiliging boven persoonlijke veiligheidsvoorzieningen. En dat is niet zonder reden. Helaas gebruiken veel mensen deze persoonlijke middelen niet, ondanks hun aanwezigheid. Dus hekwerken, of beter nog borstweringen met de juiste hoogte moeten de norm zijn, als je het ons vraagt.

Meer informatie over valbeveiliging op het dak

Inventariseer vooraf wat je nodig hebt om werkzaamheden op het dak te beveiligen. Neem zaken als systeemontwerp, uitvoering, beschermingsmaterialen en keuring altijd mee. Wij houden ons bezig met het complete plaatje. Dus neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of op zoek bent naar de juiste valbeveiliging voor jouw dak.

Contact