Prefab woning: duurzaam en solide bouwen

15 juni 2022

Ga of wil je een prefab woning bouwen? Dat is een uitstekende keuze. Deze bouwmethode is namelijk snel, uiterst duurzaam én betaalbaar. Bovendien speel je perfect in op het woningtekort van tegenwoordig. Maar wat is een prefab huis precies? En wat zijn de mogelijkheden? We praten je bij.

Traditionele vs. prefab woningen

De grond is bouwrijp en de fundering is gelegd. Een mooi moment: de bouw kan beginnen! Tijd om te knallen tot de oplevering. Hoe lang het duurt voordat de bewoners hun nieuwe thuis binnenstappen? Dat hangt af van de bouwmethode.

Kies je voor traditionele bouw? Dan bouw je het huis stukje bij beetje op. In weer en wind dus. Dit is vaak een tijdrovend en moeilijk logistiek proces. Daarnaast is het risico op fouten relatief hoog. Niet voor niets dus, dat veel traditioneel gebouwde huizen te laat of met gebreken worden opgeleverd. Dit wil je natuurlijk voorkomen. De oplossing? Een prefab woning.

Wat is een prefab woning precies?

Prefab is een afkorting van het woord “prefabricated”. Dit betekent dat delen van de woning worden geprefabriceerd in een fabriek voordat ze op de bouwplaats worden geassembleerd. In plaats van dat alle bouwmaterialen ter plaatse worden vervaardigd, worden de componenten van een prefab woning grotendeels gefabriceerd in een gecontroleerde omgeving. Vervolgens worden ze naar de bouwplaats getransporteerd voor de uiteindelijke montage. Prefab woningen nemen hierbij verschillende vormen aan. Denk aan modulaire woningen, paneelbouw en houtskeletbouw.

De winst van een prefab woning

De winst van een prefab huis zit ‘m in de prefabricage. Belangrijke componenten, of zelfs de complete woning, worden vooraf vervaardigd in de fabriek. Onder ideale omstandigheden. Regen, vorst en andere weersinvloeden maken zo dus geen schijn van kans. Niet op je materiaal; niet op je proces. De montage? Kant-en-klaar op de bouwplaats. Er staat binnen enkele dagen een wind- en waterdichte prefab woning op je kavel. Laat die bewoners maar komen!

Kenmerken van een prefab huis

Een prefab woning heeft mooie kenmerken. Zowel voor jou als voor de toekomstige bewoners. Komen ze.

  • Volop ruimte voor persoonlijke wensen
  • Energiezuinig en comfortabel wonen
  • Een efficiënt en snel bouwproces
  • Onafhankelijk van weersomstandigheden
  • Betaalbaar maar tóch een hoge kwaliteit
  • Duurzaam en goed isolerend

Prefab houtskeletbouw

We vertelden je al dat prefab huizen verschillende vormen aannemen. De meeste prefab woningen worden echter gebouwd in houtskeletbouw. Dit is een hoogwaardige bouwmethode met ontzettend veel voordelen. Eén daarvan is de bouwsnelheid. Prefab houtskeletbouw leent zich uitstekend voor prefabricage en is daarmee nauwkeurig in te plannen. Alle onderdelen zijn voor elkaar gemaakt en sluiten naadloos op elkaar aan. Dit vermindert de kans op oplever- en herstelwerk.

Een prefab huis bouwen met ZND Nedicom

Ook wij dragen graag ons steentje bij aan het oplossen van het woningtekort. En daarom produceren wij circulaire dakmodules en houten gevels voor prefab woningen. Dit doen we in samenwerking met Itmoos. Of het nu gaat om grondgebonden woningen, appartementen of woontorens… De modulaire systemen bieden uitkomst in elke situatie. Hierbij brengen we verantwoordelijkheid, levensduur en kwaliteit samen. Dat alles met het duurzaamheidsaspect in ons achterhoofd.

Samen prefab woningen bouwen?

Ga je prefab woningen bouwen? Wie impact wil maken, doet dat zelden alleen. Wij helpen je daarom graag met de dak- of gevelbekleding van je prefab huis. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Contact