6 voordelen van Internet of Things in de bouw

1 maart 2022

IoT is de toekomst. En die toekomst is duurzaam. Ook de bouwsector is druk in de weer met groenere oplossingen. Internet of Things speelt hierbij een grote rol. Het uit zich in het besparen van tijd, geld en middelen. Maar wat houdt het precies in? En wat zijn de voordelen? Wij delen ze met je.

1. Optimale gebruiksvriendelijkheid van apparaten

Internet of Things in de bouw is gericht op het verzamelen van gegevens uit diverse apparaten. Die resultaten zijn erg waardevol. Ze worden gebruikt om gebruikerspatronen te detecteren en instellingen te personaliseren. Het resultaat? Een optimale gebruiksvriendelijkheid van apparaten.

2. Minder energieverbruik

Hoe meer energieverbruik, hoe hoger de kosten. Deze kosten drukken? Dan is inzicht in het verbruik wel zo handig. IoT geeft dit inzicht. Sensoren meten bijvoorbeeld temperatuur, bezetting en CO2-concentratie.

Met deze gegevens worden systemen beter beheerd. Zo wordt het mogelijk om temperatuur en licht – afhankelijk van het tijdstip – efficiënter in te regelen. Stel je eens voor dat koelaggregaten vanzelf worden uitgeschakeld wanneer een gebouw niet in gebruik is. Dát bespaart kosten.

3. Minder onderhoudsmomenten

Veel systemen in de bouw hebben onderhoud nodig van specialisten. Denk aan automatische deuren, liften en ketels. Onderhoud en inspecties worden meestal uitgevoerd volgens een vast schema. Echter, wordt hierbij geen rekening gehouden met de werkelijke behoeften.

Dankzij IoT wordt het mogelijk om onderhoudsmomenten te plannen op basis van voorspellingen. Je neemt direct maatregelen om een storing of uitval te voorkomen. Dat bespaart kosten, er is minder uitvaltijd en de systemen krijgen een langere levensduur.

4. Betere technische ondersteuning

Met IoT hebben servicetechnici direct toegang tot de geschiedenis van systemen. Op die manier zijn niet alleen terugkerende gebeurtenissen gemakkelijk te herkennen, ook informatie over hoe een gebeurtenis in het verleden is aangepakt is direct voor handen.

Zodra servicepersoneel een melding ontvangt met daarin een storing, is actie direct mogelijk. De technische ondersteuning wordt op die manier nog beter.

5. Realtime gegevens van de CO2-concentratie

Toen de coronacrisis uitbrak, werd thuiswerken de nieuwe norm. De werkroutine verschoof naar een gedeeltelijke aanwezigheid op kantoor. IoT is van toegevoegde waarde in deze shift. Toegang tot realtime gegevens voorkomt bijvoorbeeld dat er te veel mensen in dezelfde ruimte zijn.

Waarom dit zo belangrijk is? Wanneer een kamer (over)bezet is, neemt de CO2-concentratie toe. Een te hoge concentratie beïnvloedt de gezondheid van mensen. Goede ventilatie is daarom essentieel. Dit kost echter wél veel (onnodige) energie. Zeker gezien de meeste kamers niet altijd bezet zijn. Realtime gegevens van de CO2-concentratie geven je de mogelijkheid hierop in te spelen. Dit vermindert het energieverbruik enorm.

6. Betere marketing, meer verkopen

Dankzij de feedback die je krijgt uit gegevens via IoT wordt de effectiviteit van verkoop en marketing verbeterd. Het volgen van het gebruik, de prestaties én de gebruikersinteractie helpt om producten beter te positioneren op de markt.

  • Internet of Things in de bouw wordt gebruikt om gebouwen toekomstbestendig te maken. Het is mogelijk om te laten zien hoe die gebouwen presteren én of ze voldoen aan verplichte normen. Gebouwen die zijn uitgerust met systemen die energieregistratie mogelijk maken, zijn direct aantrekkelijker voor potentiële kopers.
  • Ook helpt IoT bij de verkoop van apparaten die nodig zijn voor groene gebouwen. Een bedrijf ontvangt informatie over het gebruik en de staat van een apparaat. Hierdoor speelt het bedrijf een actieve rol in de werking ervan. Ook is het mogelijk voor een bedrijf om garanties te bieden. Bijvoorbeeld voor on-stream en bedrijfsuren. Indien nodig schakelt een bedrijf hierdoor over van een sale-of-asset naar een leasemodel.

De voordelen van Internet of Things in de bouw zijn duidelijk. Meer weten? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op.

Contact