Het Levende Gebouw: een groen kantoor vanbinnen én vanbuiten!

4 april 2022

Groen maakt verschil. Zowel binnen als buiten. Goed voor je personeel én een krachtig visitekaartje voor je bedrijf. Wat zijn de effecten en voordelen van een groen kantoor? En wat doet een duurzaam gebouw voor onze natuur? Ontdek wat groen kan doen. Lees even verder.

Wek een gebouw tot leven

Duurzaam ondernemen is niets nieuws. Maar hoe zit het met het pand? Dat mag allemaal wel wat groener. Wek het gebouw tot leven en draag een steentje bij aan het milieu.

 • Stap één van een groen kantoor begint op het dak. Wat dacht je van een daktuin? Een plek die dankzij het ontwerp – met bomen, struiken, vlonders en vijvers – je laten vergeten dat je op het dak bent. Maak daarbij gebruik van een waterretentiesysteem om water op te vangen en het riool te ontlasten.
 • Naast een groen dak, bestaat er ook een groene gevel. Hierin wordt groen geïntegreerd met gevelelementen. Dankzij een integraal watergeefsysteem is onderhoud een fluitje van een cent.
 • Ook in het gebouw verdient groen een prominente rol. En dat gaat verder dan een paar planten neerzetten. Creëer een groene oase en maak een koppeling tussen binnen en buiten.

Een groen kantoor voor meer werkgeluk

Er zijn dus verschillende manieren om een levend gebouw te realiseren. Maar wist je dat het groener maken van een kantoor ook zorgt voor meer werkgeluk? En er zijn nog veel meer voordelen.

 • Het leidt tot andere gesprekken en oprechte verbinding
 • Mensen ervaren meer rust en focus
 • Het concentratievermogen neemt toe
 • Mensen zijn creatiever, productiever én gelukkiger
 • Het ziekteverzuim daalt aanzienlijk

Wat groen kan doen

Eén ding is zeker. Medewerkers voelen zich tevreden en gezond in een levend gebouw. Hoe dat komt? Planten helpen bij het tegengaan van allerlei kwaaltjes. Denk aan moeheid, verkoudheid en hoofdpijn. Groen zorgt namelijk voor een hogere luchtvochtigheid en warmtebeleving. Planten nemen CO2 in zich op en zetten dit om naar zuurstof. Hierdoor is de lucht zuiverder en aangenamer én schadelijke stofdeeltjes worden geneutraliseerd.

Daarnaast absorberen, weerkaatsen of breken planten geluidsgolven. Dit dempt het omgevingsgeluid. Het resultaat? Een aangename sfeer op kantoor. Dit werkt zelfs positief door in je dienstverlening, klantcontact én het behouden van personeel!

Een levend pand

Op naar buiten. Een duurzaam pand dat leeft. Bestaat dat? En óf dat bestaat. Wij voegen groen toe aan daken en gevels. Hierdoor komt je pand letterlijk tot leven. Groen verandert door de seizoenen heen en heeft invloed op de omgeving. Zo houdt het steden koel tijdens warme zomers. Het zorgt er tevens voor dat we ruimtes die normaal gesproken leeg zijn – zoals het dak – optimaal gebruiken. Ook niet onbelangrijk: een groen gebouw is gewoon heel mooi.

De voordelen van een groen gebouw

Een groen kantoor is niet alleen een duurzame blikvanger. Het brengt ook tal van andere voordelen met zich mee. Dit zijn ze.

 • Langere levensduur van je pand
 • Verlaging van je energierekening
 • Schonere lucht rondom je pand
 • Minder omgevingsgeluiden
 • Meer biodiversiteit

Aan de slag met een levend, groen kantoor

Meer weten over het levend maken van jouw gebouw? Onze partner op het gebied van groen, Van Helvoirt Groenprojecten, houdt binnenkort diverse inspiratiesessies waarin toonaangevende sprekers op dit gebied hun visie laten zien. Meld je nu gratis aan voor één van deze sessies.

Contact