Duurzame dakrenovatie: een circulair gebouw begint op het dak

21 november 2022

Is het dak van jouw pand toe aan renovatie? Bijvoorbeeld omdat er steeds meer lekkages ontstaan of omdat de isolatie verbetering nodig heeft? Dan is het een goed idee om direct een duurzaamheidsslag te maken. Dakrenovatie biedt namelijk grote kansen voor het verduurzamen van je pand. Hoe je dit aanpakt? We praten je bij.

Van inspectie tot dakrenovatie

Voordat je een dakrenovatie laat uitvoeren, is het belangrijk om een dakinspectie aan te vragen. Onze specialisten onderzoeken je dak en bekijken wat de beste duurzame oplossing is voor je pand. Vervolgens ontvang je een rapport en actieplan.

Dit kan alleen op het gebied van het dakbedekkingsysteem, maar nog verstandiger is om tegelijkertijd je hele gebouw van een duurzaamheidsscan te laten voorzien. Het dak is namelijk een prima plek om ook je duurzame energiebehoefte of vergroening mee in te vullen. Een dergelijke uitgebreide scan kan verzorgd worden door het Collectief Duurzame Daken, waar ZND een prominente rol in vervult.

Bij een dakrenovatie kan het voorkomen dat het complete dak verwijderd moet worden. Dit proberen wij zoveel mogelijk circulair te doen door de aanwezige materialen te oogsten en daar waar mogelijk her te gebruiken. Alleen de onderconstructie blijft dan gehandhaafd. Vervolgens wordt er een nieuw dak aangelegd bestaande uit een goede dampremmende laag, isolatie met een extra hoge warmteweerstand en zoveel mogelijk circulaire dakbedekkingsmaterialen.

Een duurzaam dak: het start bij isolatie

Dakisolatie is de eerste stap om jouw pand te verduurzamen. Een cruciale stap, welteverstaan. Wist je dat 30% van de warmte via het dak naar buiten gaat? Je kunt dan ook veel energie besparen door je dak te isoleren. Het resultaat? Minder kou en tocht, een lagere energierekening én minder CO2 uitstoot.

Er zijn verschillende soorten dakisolatie van elkaar te onderscheiden. Duurzame keuzes zijn nog lastig te maken, maar gelukkig zijn er al veel nieuwe initiatieven zoals gerecycled EPS, isolatie gemaakt van oude PET flessen of isolatie gemaakt van oude PIR isolatie. Echter deze bevinden zich nog in de kinderschoenen.

Circulaire materialen voor een duurzaam dak

Tijd voor de volgende stap: dakbedekking. Om een duurzaam dak te realiseren, is Citumen de juiste keuze. Bij deze vorm van circulaire dakbedekking worden oude daken geoogst. Het recyclaat wordt vervolgens toegepast in nieuwe dakrollen. En heeft je dak het einde van de levensduur bereikt? Dan hergebruiken wij het weer. Over een duurzame keuze gesproken.

Duurzame en groene dakrenovatie

Een andere keuze voor een duurzaam dak is een groen dak. Hiermee breng je jouw pand tot leven. Letterlijk en figuurlijk. Groen aan daken toevoegen zorgt namelijk niet alleen voor meer biodiversiteit. Het houdt steden koeler, verhoogt het isolerend vermogen én het dak wordt optimaal gebruikt. En laten we eerlijk zijn. Een groen dak ziet er ook gewoon fantastisch uit.

Een duurzaam dak met zonnepanelen

Zonnepanelen mogen in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. De juiste keuze voor een duurzaam dak en energieneutraal pand. Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor je portemonnee. Je verdient ze namelijk in zo’n 5 tot 7 jaar terug. Vervolgens heb je er nog tientallen jaren profijt van. Niet alleen een duurzame, maar ook een slimme keuze dus. Wij bieden hierbij niet alleen standaard panelen aan. Ook lichtgewicht zonnefolie voor daken die weinig gewicht kunnen dragen.

Aan de slag met een duurzaam dak

ZND Nedicom staat voor je klaar. Wij nemen de inspectie en renovatie van je dak graag uit handen en bekijken welke duurzame oplossingen daar het beste bij passen. Geloof ons: een duurzaam dak verdient zichzelf automatisch weer terug. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

Contact