Voordelen en mogelijkheden van dakisolatie voor je bedrijfspand

28 september 2022

Hoe je het ook went of keert, het isoleren van een pand levert altijd wat op. Van minder kou en tocht tot een lagere energierekening en minder CO2 uitstoot. In 2023 dienen bedrijfspanden minimaal Energielabel C te hebben (uitzonderingen daargelaten). Tijd dus om efficiënter om te gaan met energie. We beginnen bij dakisolatie.

Het belang van dakisolatie

Warmte trekt naar boven. Wist je dat maar liefst 30% van de warmte via het dak naar buiten gaat? Je kunt je voorstellen dat er dus ontzettend veel energie te besparen is als je het dak laat isoleren. Doorgaans heb je de investering er binnen vijf tot acht jaar uit.

Soorten dakisolatie

Er zijn een aantal soorten dakisolatie. Elk gemaakt van andere grondstoffen. We noemen de meest voorkomende voor je op.

  • PIR dakisolatie noemen we ook wel polyisocyanuraat. Het is een kunststof materiaal vervaardigd uit stijf polyurethaan.
  • EPS staat voor Expanded Polystyrene en wordt ook wel tempex of piepschuim genoemd. Het materiaal bestaat uit 2% EPS en 98% stilstaande lucht.
  • XPS – geëxtrudeerd polystyreen – is gemaakt van hard kunststofschuim en wordt geleverd in de vorm van isolatieplaten.
  • Steenwol wordt – zoals de naam al doet vermoeden – gemaakt van verschillende steensoorten zoals basalt en diabaas.
  • C-eps bestaat uit een mengsel van gerecyclede polystyreenkorrels, vermiculite en toeslagstoffen, gebonden met cement, onder toevoeging van water en stabilisator
  • Foamglas wordt ook wel schuimglas genoemd en is gemaakt van gerecycleerd glas (68%) en andere grondstoffen, waaronder: ijzeroxide, mangaanoxide, veldspaat en natriumsulfaat.

Dakisolatie aan de buitenzijde of de binnenzijde

Wij voegen dakisolatie altijd toe aan de buitenzijde van het dak. Daar wordt een stalen, houten of betonnen ondergrond voor gebruikt. Dit kan als warm dak of als omgekeerd dak. Aan de binnenzijde van het dak – of wel de onderkant van het staal, hout of beton – passen we nooit isolatie toe. Dit leidt namelijk tot bouwfysische problemen.

Is een groendak isolerend?

Deze vraag krijgen we regelmatig. Een groendak an sich is niet voldoende om het dak te isoleren. Echter draagt de begroeiing zeker bij aan de dakisolatie – vooral in de zomer warmt een groen dak minder op dan een bedekking met bitumen – maar het is geen vervanging.

De combinatie van dakisolatie en -bedekking

Om de isolatie van het dak compleet te maken wordt dakbedekking geplaatst. Dakbedekking dient namelijk als afdekking of waterkerende laag. Om duurzaamheid niet uit het oog te verliezen maken wij gebruik van Citumen. Bij deze circulaire dakbedekking worden oude daken geoogst en het recyclaat toegepast in nieuwe dakrollen.

Aan de slag met dakisolatie?

Wij helpen je graag. Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Contact