Optimaal watermanagement met een blauw dak

15 mei 2023

Per jaar regent het in Nederland gemiddeld 192 dagen per jaar. In de zomer hebben we vaak plaatselijke, intense buien. In de winter regent het minder hard maar wel veel langduriger en over grote gebieden. Al die neerslag zorgt regelmatig voor wateroverlast. Gelukkig is er een milieuvriendelijke oplossing. Het blauwe dak.

Waarom een blauw dak?

Een blauw dak is perfect voor jouw bedrijfspand. Het is namelijk ontworpen om regenwater vast te houden en te vertragen. Op die manier wordt het geleidelijk in de omgeving vrijgegeven in plaats van linea recta naar het riool. De kans op overstromingen wordt vele malen kleiner.

Daarnaast helpt het blauwe dak om de waterkwaliteit te verbeteren. Regenwater dat van het dak wordt afgevoerd bevat verontreinigen zoals metalen, pesticiden en olie. Door het regenwater vast te houden en te vertragen, filtert het blauwe dak die verontreinigingen voordat het terug de natuur in gaat.

Een laatste voordeel is dat een blauw dak een grote bijdrage levert aan het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffecten. Door regenwater vast te houden en een groen dak te creëren helpt het de omgevingstemperatuur te verminderen én de luchtkwaliteit te verbeteren.

Er is bestaan dus ook blauw groene daken?

Jazeker. Op zo’n dak vind je het beste van beide werelden. De waterberging- en afvoerfuncties van het blauwe dak wordt gecombineerd met de ecologische voordelen van een groen dak. Een blauw-groen dak bestaat uit verschillende lagen, waaronder een waterdichte laag, een substraatlaag, een drainagelaag en een vegetatielaag. Het verschil met een groen dak is dat er extra maatregelen worden genomen om het regenwater op te slaan en af te voeren.

In plaats van alleen maar water vast te houden, worden er op een blauw-groen dak extra technologieën gebruikt om het regenwater te bufferen en vertraagd af te voeren. Dit bijvoorbeeld door middel van een vertraagde afvoer of door het gebruik van speciale infiltratiekratten of -panelen. Het zorgt ervoor dat het dak niet overbelast raakt en helpt de risico’s op overstromingen te verminderen.

Het verschil tussen watervertraging en waterberging

Zowel watervertraging als -berging zorgen voor een minder grote belasting van het riool. Er is wel een verschil tussen beide methoden.

  • Elk groen dak zorgt voor watervertraging. Een dergelijk dak is namelijk opgebouwd uit substraat (de grond) en een waterbufferingslaag eronder. De bufferingslaag bestaat uit een soort zwarte, plastic eierschaaltjes. Die schaaltjes houden het water vast. Zodra de grond verzadigd is en de schaaltjes vol zijn stroomt het water via de hemelwaterafvoer weg.
  • Een blauw of blauwgroen dak is zo opgebouwd dat er bijna 20 cm water vastgehouden kan worden op het dak (waterberging dus). Het dak is voorzien van kratten en een computergestuurde hemelwaterafvoer. De afvoer staat dicht totdat er een extreme bui verwacht wordt. Dan wordt een paar uur van tevoren de afvoer opengezet om het aanwezige water weg te laten vloeien. Vervolgens vangt het ‘lege’ dak de regenbui op en staat de afvoer weer dicht. De capaciteit is dusdanig berekend dat er altijd twee extremen piekbuien tegelijk kunnen worden opgevangen. Op die kratten kan dan weer groen of grind of tegels worden aangebracht.

De realisatie van een blauw dak

Een blauw dak bestaat uit verschillende lagen en componenten. Hoe we een dergelijke constructie realiseren? Dat verloopt in een aantal stappen.

1. Allereerst checken we de dakstructuur van je pand. We inspecteren deze om er zeker van te zijn dat het stevig genoeg is om extra gewicht te dragen. Zo niet treffen we maatregelen om de structuur te verstevigen.

2. Dan gaan we aan de slag met het aanleggen van dakbedekking. Hiervoor gebruiken we in de meeste gevallen onze eigen Citumen dakbedekking.

3. Vervolgens installeren we een afvoersysteem voor het water. Dit kan een traditionele afvoer zijn of een speciale variant waarin bijvoorbeeld ook een filter en vertragingssysteem zit.

4. Dan is het tijd voor de substraatlaag. Deze dient als basis voor de vegetatie. We gebruiken hier grint, schuimblokken of ander materiaal voor.

5. Combineer je het blauwe dak met een groendak? Dan is de laatste stap de vegetatielaag. Deze bestaat uit planten, struiken en ander groen.

Meer weten over blauwe daken?

Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag over de mogelijkheden voor jouw pand.

Contact