Alles over prefab bouwen

14 maart 2023

Het wordt steeds populairder: prefab bouwen. En dat is niet voor niets. Het is een veelbelovende bouwmethode, vooral op het gebied van duurzaamheid en snelle bouwprojecten. Maar wat is prefab bouwen precies? Wat zijn de voordelen? Welke soorten zijn er? En wat doen wij op het gebied van prefab bouw? Vragen hebben is antwoord krijgen bij ZND Nedicom. Lees snel verder.

Wat is prefab bouwen?

Prefab bouwen is een bouwmethode waarbij bouwonderdelen van te voren in een fabriek worden geproduceerd. Vervolgens worden ze op de bouwplaats geassembleerd tot een compleet gebouw. Dit is in tegenstelling tot traditionele bouwmethoden waarbij het gebouw ter plaatse wordt gebouwd.

“Prefab” is een afkorting van prefabricage. De bouwmethode wordt toegepast voor verschillende soorten gebouwen. Denk aan woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en zelfs bruggen.

De voordelen van prefab bouw

Prefab bouw heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden. We sommen de grootste voordelen voor je op.

 • Snellere bouwtijd en lagere bouwkosten
 • Hogere kwaliteit en nauwkeurigheid van de constructie
 • Vermindering van bouwafval en milieuvervuiling
 • Flexibiliteit in ontwerp en constructie
 • Mogelijkheid tot hergebruik en demontage van gebouwdelen

Soorten prefab bouw

Er zijn verschillende soorten prefab bouw, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

 • Houtskeletbouw. Bij deze bouwmethode worden de muren, vloeren en daken van het gebouw vervaardigd uit geprefabriceerde houten panelen die in de fabriek worden gemaakt. Deze panelen worden vervolgens op de bouwplaats gemonteerd tot compleet gebouw.
 • Betonbouw. Beton wordt in dit geval met name gebruikt om vloerplaten en wanden te maken. Deze elementen worden op de bouwplaats aan elkaar bevestigd.
 • Staalbouw. Bij deze bouwmethode worden de structuurelementen van het gebouw vervaardigd uit geprefabriceerde stalen panelen die in de fabriek worden gemaakt.
 • Modulaire bouw. Bij deze bouwmethode worden complete modules in de fabriek gebouwd, inclusief wanden, vloeren en plafonds.
 • Sandwichpanelen. Bij deze bouwmethode worden prefab panelen gemaakt van twee lagen staal of aluminium met daartussen een isolatielaag. Deze panelen kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld de gevelbekleding en dakbedekking van een gebouw.

Prefab daken en gevels

Tegenwoordig worden steeds meer daken en gevels prefab gebouwd. Het grote voordeel hiervan is snelheid. Een prefab gevel of dak kan een stuk sneller worden geïnstalleerd dan traditionele daken of gevels. Ook is de kwaliteit van het productieproces vaak hoger. Doordat de componenten van tevoren nauwkeurig worden geassembleerd, is er minder kans op fouten en lekkages.

De initiële kosten van prefab daken en gevels zijn mogelijk wat hoger dan traditionele varianten. Echter zijn de totale kosten in de loop van de tijd wel degelijk lager. Dit is te danken aan de snelle installatie en de verhoogde efficiëntie.

Een prefab gevel of dak met ZND Nedicom

In samenwerking met Itmoos produceren wij circulaire dakmodules en houten gevels voor prefab bouw. Hierbij realiseren we woningen bestaande uit een hybride materialisatie van circulair beton en hout. De drie belangrijkste pijlers van onze aanpak? Komen ze.

 • We creëren een digitaal leven voor elke woning. Vanaf het eerste idee zetten we het gebouw namelijk in een digitale omgeving. Via het dashboard volg en monitor je de hele levenscyclus.
 • We brengen verantwoordelijkheid, levensduur en kwaliteit samen. Met Itmoos hebben we een unieke samenwerkingsvorm met experts uit verschillende vakgebieden. Wij zijn één van die experts. Onze verantwoordelijkheid: prefab daken en gevels.
 • We streven naar een algehele reductie op grondstoffen. Want hoe minder grondstoffen; hoe minder CO2-uitstoot. Circulair is leuk. Maar zonder kritisch naar de hoeveelheid materialen te kijken, is het een zinloze kreet. Daarom maken we zoveel mogelijk gebruik van reststromen, biobased materialen en demontabele producten.

Samen prefab bouwen?

Al met al is prefab namelijk een interessante en veelbelovende bouwmethode. Nu én in de toekomst. De mogelijkheden? Die zijn bijna eindeloos. Dus. Ga je prefab bouwen? En heb je hulp nodig met de dak- en/of gevelbekleding van je prefab gebouw? We denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact