Biesbosch Museumeiland – Werkendam

Architect: Studio Marco Vermeulen
Oppervlakte: 1.000 m2

Het bestaande museumgebouw is uitgebreid met 1.000 m2. Op de begane grond van het gebouw is hierdoor ruimte ontstaan voor een goede ontvangst van bezoekers, met een horecavoorziening, een bezoekerscentrum en een servicepunt van het VVV Altena.

Daarnaast is de kantoorruimte op de eerste verdieping uitgebreid, zodat Staatsbosbeheer en het Parkschap Nationaal Park de Biesbosch ook kantoor kunnen houden in het museumgebouw. De synergie tussen deze organisaties en het museum biedt tal van mogelijkheden om het Biesbosch Museumeiland als fysieke en mentale poort van de Biesbosch op interessante wijze te programmeren.

Wat betreft het dak is de facetstructuur van de zeshoeken gebruikt en uitvergroot. Aan de buitenzijde van het gebouw is met behulp van gestapelde XPS-platen een aarden wal aangelegd en de daken hebben een grasdak gekregen. Daardoor krijgt het museum uiterlijk iets weg van de bestaande forten in het gebied.

Het dak van het vernieuwde museum is volledig bedekt met ca. 3500 m2 grasdak, waardoor het museum opgenomen wordt in het rivierenlandschap.

Project galerij

Project video